duminică, 5 august 2012

Reclamele de pe dispozitivele mobile pot fura listele de contacte

Va mai aduceti aminte de acele pop-upuri enervante din anii '90? S-au intors si, de data asta, au pus stapanire pe dispozitivele mobile! Ce e mai grav este ca aceste reclame, provenite din surse nesigure, modifica setarile dispozitivelor pe care sunt instalate aplicatiile (majoritatea gratuite) si copiaza fara permisiune informatiile stocate in memorie.


Reclamele care apar in aplicatiile gratuite pot duce la furtul datelor personale



Reclamele pot fi deghizate ca mesaje text, notificari sau icoane si modifica setarile browser-ului si bookmark-urile. De multe ori, aceste reclame copiaza si uploadeaza fara permisiune contactele din agenda, informatii care sunt apoi vandute pe internet.


Citeste si "Eroare Google: a permis lansarea unei aplicatii Android care fura toate datele de pe telefonul mobil"



In momentul de fata aceasta nu este o practica larg raspandita, dar creste in popularitate in randul dezvoltatorilor de aplicatii. 5% din aplicatiile gratuite folosesc in prezent aceasta tehnica "murdara" de a face bani de pe urma informatiilor personale ale utilizatorilor, potrivit Lookout, o companie dedicata securitatii datelor stocate pe dispozitive mobile.


Desi procentul pare mic, daca se tine cont de faptul ca sunt disponibile pentru download milioane de aplicatii, numarul "capcanelor" nu este nesemnificativ. Din 384.000 de aplicatii testate, 19.200 au fost depistate folosind astfel de tehnici pentru a fura datele utilizatorilor. Mai mult, aceste 19.200 de aplicatii insumeaza un socant numar de 80 de milioane de download-uri.


Compania Lookout a numit PhoneLiving ca unul din cei mai mari dezvoltatori care folosesc tehnici intruzive de colectare a datelor, cu zeci de aplicatii cu animale care vorbesc. Aceste aplicatii au strans cateva milioane de download-uri. Reprezentantii PhoneLiving au declarat ca foloseau acest tip de reclame pentru a obtine un profit in plus, dar au renuntat la ele in urma recenziilor proaste si a scaderii numarului de descarcari: "Am eliminat din aplicatiile noastre cu animale care vorbesc toate reclamele mascate ca notificari/ icoane. Am facut aceasta schimbare in interesul utilizatorilor nostri, in ciuda profiturilor mai mici pe care le vom avea pe viitor."


Cele mai populare tipuri de aplicatii care folosesc tehnici intruzive de colectare a informatiilor personale sunt cele de personalizare a dispozitivelor mobile (precum cele pentru wallpaper-uri si ring tone-uri) si cele de entertainment (jocuri, benzi desenate, umor etc).


Conform Lookout, cele mai multe aplicatii "malitioase" sunt pentru Android, iPhone fiind mai sigur. Acest lucru se datoreaza faptului ca magazinul de aplicatii Google Play are mai putine restrictii si masuri de siguranta decat iTunes, magazinul de aplicatii al Apple. Asta nu inseamna insa ca nu exista aplicatii pentru iPhone care fura datele utilizatorilor.


sursa: CNN Money
Ti-a placut articolul?

Primeste articolele zilnic, prin email!

Urmareste-ma!

0 comentarii:

Comenteaza prin Blogger: