joi, 27 septembrie 2012

Aniversare Google: compania a implinit 14 ani

Zi mare pentru titanul internet Google: compania implineste astazi 14 ani. Infiintata de Larry Page si Sergey Brin in anul 1998, Google sarbatoreste aniversarea, ca in fiecare an, printr-un Doodle. Acesta ilustreaza textul "Google" peste care apare un tort. Iata istoria companiei, ce "cadouri" a primit si cu ce ne face cinste de ziua ei!

Google aniverseaza implinirea a 14 ani printr-un Doodle



In cei mai multi ani, pentru a marca aniversarea unui nou an, echipa responsabila de doodles pregateste un "tort" tort pentru Google. Anul trecut, compania a distribuit si o imagine nostalgica, scoasa din album, de la petrecere de aniversare a 13ani. De mentionat ca, in trecut, Google isi sarbatorea aniverasrea pe data de 7 septembrie, zi in care compania spune ca a fost infiintata, dar, in ultima vreme, 27 septembrie a devenit ziua oficiala de sarbatoare.



Parca cadou pentru aniversarea companiei, Wall Street a decis sa recompenseze Google prin cresterea pretului actiunilor la bursa la niveluri pe care nu le-a mai vazut de la inceperea crizei financiare globale. Un alt "cadou" este cresterea cotei de piata Google fata de anul precedent, compania acaparand un procent si mai mare din totalul cautarilor efectuate pe internet.

Citeste si "Statistici de cautare - ce au cautat romanii pe Google in saptamana 10-16 septembrie 2012"


Compania insa ne face si un cadou de ziua ei. Pe blogul oficial al Google, reprezentantii companiei anunta ca "Google implineste 14 ani in aceasta luna, si sarbatorim acest lucru prin lansarea oficiala a Google for Entrepreneurs (Google pentru antreprenori), umbrela pentru programele noastre de parteneriate din întreaga lume, prin care sprijinim startup-urile si antreprenorii". Anuntul continua, spunand: "Pentru a sarbatori ziua noastra de nastere si spiritul antreprenorial care ne-a ajutat sa ajungem unde suntem astazi, vom gazdiu primul nostru eveniment anual "Google for Entrepreneurs Week" (Saptamana Google pentru antreprenori), care va reuni peste 3.000 de antreprenori si angajati Google din intreaga lume."

Iata cateva momente importante din istoricul Google


  • 1995 Larry Page si Sergey Brin se intalnesc la Stanford. Potrivit unor martori, acestia nu s-au inteles prea bine la inceput.



  • 1996 Larry și Sergey incep colaborarea la un motor de cautare numit BackRub. BackRub functionează pe servere Stanford pentru mai bine de un an.


  • 1997 Larry si Sergey decid ca motorul de cautare BackRub are nevoie de un nume nou. Aleg varianta Google - de la cuvantul "googol", un termen matematic pentru numarul reprezentat de numeralul 1 urmat de 100 de zerouri. Alegerea denumirii reflecta misiunea lor de a organiza o cantitate aparent infinita de informatii pe web


  • 1998 In august,  Andy Bechtolsheim, co-fondatorul "The Sun", investeste 100.000 de dolari in compania care nu exista inca: Google Inc. In septembrie 1998 Google incepe activitatea in garajul lui Susan Wojcicki, sora Annei Wojcicki, cea care va deveni sotia lui Sergey Brin.. Tot in septembrie Google este infiintata oficial. Incepand cu luna decembrie, Google incepe sa primeasca tot mai multe review-uri bune pentru rezultatele intoarse la cautari.


  • 1999 Compania se extinde si se muta in Palo Alto, cu doar opt angajati. Ma itarziu in acelasi an se muta in Mountain View: 2400 E. Bayshore. Mountain View este la câțiva kilometri sud de la Universitatea Stanford, și la nord de orașele vechi ale Silicon Valley: Sunnyvale, Santa Clara, San Jose.



  • 2000 Primele 10 de versiuni lingvistice sunt adaugate la motorul Google: franceza, germana, italiana, suedeza, finlandeza, spaniola, portugheza, olandeza, norvegiana si daneza. In iunie Google semneaza un parteneriat cu Yahoo!, devenind furnizorul lor de rezultate la cautari. Tot in 2000 Google anunta indexarea primului miliard de URL-uri (adrese web) si devine cel mai mare motor de cautare din lume. Google lanseaza cautarea pentru imagini. In octombrie Google lansaeaza AdWords, serviciul de reclama online. In decembrie este lansata bara de instrumente Google, un plug-in pentru browser care face posibila cauta fara a vizita pagina de pornire Google. Merita mentionat ca, de 1 aprilie 2001, Ziua Pacalelii, Google anunta lansarea "MentalPlex": abilitatea de a citi mintea utilizatorilor si astfel incepe traditia farselor Google de 1 aprilie.



  • 2002 Google semneaza un parteneriat important cu AOL, oferind reclame Google la 34 de milioane de utilizatori CompuServe, Netscape si AOL.com. Compania lanseaza Google Labs, "laboratorul" unde testeaza tehnologii noi. In septembrie lanseaza Google News (Stiri Google), cu 4000 de surse de de stiri.


  • 2004 Se lanseaza Google SMS, serviciul Google pentru mobile, de cautare prin SMS.


  • 2005 Google anunta indexarea a peste 1,1 miliarde de imagini. Sunt lansate serviciile Google Maps si Google Analytics (cunoscut anterior ca Urchin - serviciu pentru masurarea impactului site-urilor si campaniilor de marketing). 


  • 2006 Oxford English Dictionary (OED - dictionarul Oxford al limbii engleze) adauga "Google" ca  verb.


  • 2008 Zvonurile despre Chrome apar si Google lanseaza browserul inainte de termenul stabilit anterior. 

  • 2009 Social Search incepe ca un nou experiment pe Google Labs. Aceasta functionalitate presupune integrarea datelor sociale (din retelele sociale) in rezultatele intoarse la cautari. Se lanseaza Google Maps Navigation, un sistem de navigatie GPS conectat la Google Cloud. 


  • 2010 Este lansat Nexus One, smartphone dezvoltat pe sistemul de operare Android. Compania anunta ca 35 de ore de film sunt incarcate pe YouTube in fiecare minut.


  • 2011 Google Social Search este acum mult mai cuprinzator, iar Search Plus Your World se anunta ca va schimba industria cautarilor online. YouTube difuzeaza, in direct, nunta regala a Printului William cu Kate Middleton. Proiectul Google+ - reteaua sociala a Google - este lansata. Compania decide sa achizitioneze Motorola Mobility.


Deoarece Google este o companie dinamica, iar istoricul ei vast, va invit vedeti aici istoricul complet al Google.
Ti-a placut articolul?

Primeste articolele zilnic, prin email!

Urmareste-ma!

0 comentarii:

Comenteaza prin Blogger: