vineri, 29 iunie 2012

Facebook: cum controlezi ce apare in "news feed"


Facebook a introdus in ultima vreme modificari succesive ale modului in care mesajele sunt alese si filtrate pentru afisarea in news feed-ul fiecarui utilizator. Ca urmare a acestor schimbari, utilizatorul are mai mult control asupra a ce informatii sunt afisate in fluxul de stiri - poate sa aleaga sa vada toate update-urile de la o persoana sau companie, sau sa blocheze anumite tipuri de mesaje sau toate mesajele publicate de pe un cont. In continuare, un scurt ghid pentru controlul  informatiilor afisate in news feed.


Modificarile introduse de Facebook permit controlul News Feed-ului




Setarea ordinii de afisare



Ordinea stirilor in News Feed este cronologica sau dupa importanta informatiilor

Foloseste meniul Sort din coltul din dreapta-sus - poti alege sa se afiseze intai cele mai recente informatii (Most Recent) sau cele mai importante (Top Stories).

Filtrarea dupa liste


Pentru a administra mai usor prieteni de pe Facebook, creaza listePentru a vedea doar mesajele publicate de anumiti prieteni, creaza o lista care sa ii includa (ex: amici, colegi etc). Un click pe numele listei, in partea stanga a paginii de pornire, va afisa doar informatiile postate de ei.

Gestionarea update-urile de la persoanele/companiile la care esti abonat (prin Add as Friend, Subscribe sau Like)


Optiunile de control a news feed-ului permit limitarea si selectarea stirilor afisate.


  • Pentru persoanele incluse in lista de prieteni, intra pe profilul in cauza. Tine mouse-ul deasupra butonului Friends din partea de sus si selecteaza sau deselecteaza Show in News Feed pentru a activa sau dezactiva afisarea actualizarile acestora. Pentru mai mult control, click pe butonul Settings (ceva mai jos in meniul drop-down deschis de butonul Friends). Sunt doua seturi de optiuni pe care le poti bifa sau debifa. Primul set contine variantele All Updates, Most Updates, Only Important. Al doilea set de optiuni este Life Events, Status Updates, Photos, Games, Comments and Likes, Music and Video si Other Activity.
  • Pentru persoanele la update-urile carora esti abonat (Subscribed), dar pe care nu le ai in lista de prieteni, procedeul este similar. In locul butonului Friends este butonul Subscribed si lipseste optiunea Show in News Feed. Exista doar Settings, care deschide acelasi meniu ca si pentru cei din lista de prieteni.
  • In cazul paginilor la care ai dat Like nu exista decat optiunea Show in News Feed din meniul deschis de butonul Liked (dreapta sus, sub cover image). Restul este controlat de EdgeRank.

Ascunderea informatiilor publicate de o persoana/ companie


Direct din news feed poti sa elimini informatiile care nu iti plac


Treci cu mouse-ul peste un update al persoanei respective si in dreapta-sus va aparea o sageata orientata in jos. Un click pe acest buton deschide un meniu drop-down cu urmatoarele optiuni:
  • Hide Story (Ascunde povestea) - elimina doar acel update
  • Report as Spam (Raporteaza ca spam) - ascunde update-ul si il marcheeaza ca spam, ajutand la curatarea feed-ului de informatii asemanatoare.
  • All Updates, Most Updates si Only Important - optiuni de control prezentate mai sus.
  • Unsubscribe (Dezabonare) - elimina update-ul si impiedica afisarea in viitor a informatiilor provenite de la acel cont/aplicatie.
Daca ai ascuns ceva accidental, poti anula apasand butonul Undo. La fel, ai oricand varianta Unfriend/ Unlike/ Unsubscribe.



Daca ai ascuns o stire din greseala, ai optiunea de a anula modificarea


Reafisarea update-urilor de la o persoana, pagina, grup, eveniment sau aplicatie

Caseta Edit News Feed Settings permite editarea setarilor stirilor afisate in flusul de stiri Facebook



Pe pagina de pornire, tine mouse-ul deasupra butonului News Feed (din meniul Favorites - bara din stanga, primul sub numele si poza ta). Apare icoana Edit (creion). Un click afiseaza butonul Edit Settings. Acest buton deschide caseta pop-up Edit News Feed Settings, care contine lista tuturor persoanelor, aplicatiilor, paginilor si grupurilor care le-ai ascuns sau de la care te-ai dezabonat. Un click pe butonul de inchidere (X) de langă fiecare nume sterge acel cont din lista. Salveaza setarile si update-urile vor reaparea.

In cazul in care am omis ceva sau nu am fost suficient de clar, astept comentarii.
Ti-a placut articolul?

Primeste articolele zilnic, prin email!

Urmareste-ma!

0 comentarii:

Comenteaza prin Blogger: